במחקרי עוקבה נמצא כי תזונה עשירה בדגנים עם סיבים ותזונה עם אינקדס גליקמי (Glycemic Index - GI) נמוך נמצאו קשורות לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם (Cardiovascular Disease - CVD). עם זאת, אין מספיק מידע ממחקרים קליניים על ההיארעות של מחלות לב וכלי דם במטופלים הנצמדים לאחת מהדיאטות הללו.
עוד בעניין דומה
משום כך, על מנת לקשור תוצאים ישירות ל-CVD, חוקרים בחנו את ההשפעה של תזונה עם GI נמוך לעומת תזונה מבוססת דגנים מלאים וסיבים ממקור חיטה על התפתחות טרשת בעורקי התרדמה במטופלים עם סוכרת.
למחקר אקראי מבוקר זה גויסו 169 נבדקים עם סוכרת סוג 2 מאוזנת היטב לקבלת ייעוץ והכוונה עבור תזונה עם מיעוט GI או תזונה מבוססת דגנים מלאים וסיבים ממקור חיטה למשך שלוש שנים. התוצא העיקרי שנבדק היה שינויים בנפח דופן כלי הדם (Vessel Wall Volume - VWV) בעורקי התרדמה על פי בדיקת תהודה מגנטית (Magnetic Resonance Imaging - MRI) כמדד לנזק לעורקים.
מתוך 169 נבדקים שהוקצו למחקר, 134 השלימו את תקופת המעקב. תוצאות המחקר הדגימו כי לא נמצא הבדל ב-VWV בין קבוצות ההתערבות השונות. עם זאת, בנבדקים שטופלו עם תזונה מבוססת דגנים מלאים וסיבים ממקור חיטה נצפתה עלייה משמעותית ב-VWV בהשוואה למצב הבסיס (שינוי ממוצע של 23 מ"מ3, רווח בר-סמך של 4-41; p=0.016) אך בתזונה עם GI נמוך השינוי לא היה משמעותי (שינוי של 8 מ"מ3, רווח בר-סמך של 95%, -10 עד 26; p=0.381).
תזונה עם GI נמוך הביאה לשימור של תפקודי הכליה, שנמדד על פי קצב סינון גלומרולרי משוער, בהשוואה לירידה שנצפתה בקרב נבדקים שניזונו מדגנים מלאים ממקור חיטה. כמו כן, נצפתה ירידה קלה בערכי ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) במהלך תשעת החודשים הראשונים, בניתוח נתונים לפי אוכלוסיית intention-to-treat, או למשך 15 חודשים במטופלים עם היענות גובה יותר להתערבות בניתוח לפי per-protocol.
מסקנת החוקרים היתה שכיוון ששתי שיטות התזונה הביאו להפחתה שווה ב-CVD, ניתן להסיק כי אף תזונה עם GI נמוך יעילה בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מקור:


הירשמו לקבלת עדכונים בנושאים שעלו בכתבה

תגובות אחרונות